Fjällvandring till Helags

Jag och Maria bestämde oss för att fara iväg och fjällvandra till Helags som är Sveriges sydligaste glaciär och är 1 797,4 möh.

Fredag 14/7-06 Avfärdsdagen
klockan 14.48 Avfärd mot Matfors. Maria slutade tidigare från kursen vilket gav oss extra färdminuter!

15.23 Det bär av från Matfors efter att ha hämtat digitalkameran, försökt fiskat till oss ett visa-kort, bankomatkort+kod och hotat Ludde (Marias katt som väger 6 kilo) med bantningsfjällvandring! Han svarar med att bre ut sig ännu mer.
ludde
15.30 Ante ringer den underbara Elli-Karin som önskar oss lycka till med färden. Vilket vi tackar så mycket för.

15.52 Vårt första möte med vilt. En räv sprang över vägen på stöderakan. Här åker man fort fram! host lite över det tillåtna host host...

15.57 Maria höjer en aning på ögonbrynen när ante kör om en bil på insidan! Men det visade sig att ante visste om att den skulle svänga. (så inget ovanligt här inte)

16.02 Ser en ganska så rolig skylt efter vägen. Bostadsområdet Ö. Själklart blir det en massa skämt från ante. Vart bor du då? Ö..... Vet du inte vart du bor nånstans? - ö....
Suck!!!

16.16 Från Fridhemsgatan där vi bor i Sundsvall till Fridhemsvägen i Ånge för ett skrovmål på korvmojen. Äter oss mät och belåtna innan vi far iväg igen.

17.10 Andra mötet med vilt. En ekorre sprang över vägen mot Rätansbyn. Passerade alldeles nyss Ljungan.

17.48 Vaknar jag till efter att Ante svänger av på en mack för att tanka. Enligt Ante så hade jag sovit i 27 minuter. Med bestämd min säger ante att han måste ha en pipa! Själv tänker jag tobak men det visar sig bara vara en lakris-pipa! Så efter betalning och fulltank så sitter vi i bilen och smuttar på den.

18.18 Möte med riktigt vilt. 3 renar stod och betade vid dikeskanten 8 mil från Ljungdalen. Roliga horn dom har!
http://www.almberg.se/images/ren%201.jpghttp://www.almberg.se/images/ren2.jpg
18.25 Kör över en redan död huggorm. Eller körde ovanför den kan man säga. En stor rakare som såg ut att vara 1,5 meter lång. Är snart framme i Börtnan.

18.27 Efter att ha passerat bron i Fallån så ser vi en massa kor som står ute i vägen och betar. Utan att vara inhägnade och vi bromsar in för glatta livet för att inte köra på nån. Tittar omkring för att se en ägare till dessa kor utan att se nåt. Ante ringer till trafikinformationen och varnar övriga bilister som dom senare går ut med i radion.

18.45 Framme i Härjedalen där dom håller på med vägbygge. Så nu är vi i en grusväg som är inspirerad av en nöjespark. Upp och ner. Glömde magen därborta nånstans.

19.30 Framme vid Torkilstöten. Det regnar en aning och man hör åskan en aning. Tittar upp mot den slalombacke som vi ska gå uppför. En bred brun stig! Dags att byta kläder.
http://www.almberg.se/images/torkelstoten%202.JPGhttp://www.almberg.se/images/torkelstoten.JPG
20.00 Avfärd mot backen som går snabbare än vad vi hade räknat med.

23.30 Ringer ante´s storebror Patrik och berättar att han är i Liseberg tillsammans med Anna-Karin

23.42 Maria får så ont i axlarna att hon inte orkar bära ryggsäcken. Ante som är stor stark och snygg får nu bära båda ryggsäckarna sista 4 kilometrarna till Helagsstugorna.

Dag 2
tält
Rejäl sovmorgon till 11.40. Ser ut från tältet och ser att det är ett underbart väder. Efter att ha ätit en rejäl frunch med Bullens pilsnerkorv och makaroner så bestämmer vi oss för att knäcka Sveriges sydligaste glaciär Helags 1 794,7 m.ö.h.

14.00 Börjar vi vandra uppför Helags med bara lite lätt packning med oss som kök, vatten, samt lite chokladkakor. En ryggsäck och ´´ja det va ante som fick bära vem annars´´.

17.10–1740 Efter ett lugnt tempo med finväder hela tiden så var vi uppe på toppen av Helags och mötes av en sagolik utsikt. Vi stannade och tog lite bilder från toppen och ringde runt till kompisar och till familjen innan vi sakta men säkert började vandra neröver till tältet.
 
antemaria
http://www.almberg.se/images/toppbild1.JPGhttp://www.almberg.se/images/toppbild%202.JPG
Jag tog även en filmsnutt med mobilen där jag filmade från toppen
.http://www.almberg.se/images/filmstart.JPG

17.40 Efter att ha varit på toppen i en halvtimme så tyckte vi att det var dags att bege sig neråt till tältet igen.
Det var fortfarande fint väder men det hade börjat blåsa lite lätt från toppen så vi tyckte båda två att det var dags att bege sig hemåt
Till tältet igen.

http://www.almberg.se/images/vagner.JPG

Vägen ner var nästan lika jobbig som det var på vägen upp. Här får ante tid till att ta upp kameran och knäppa kort medans han väntar in Maria som har börjat hamna lite på efterkälken.

http://www.almberg.se/images/starthelags.JPG
20.53 Äntligen framme i tältet igen. Maria hade börjat fått ont i hälsenan som hon har haft problem med tidigare så det var det som drog ut på tiden lite.
Nu var det hög tid för att laga till lite mat och njuta av kvällsvärmen.

23.05 Började vi bli lite seg och sliten men sen när vi tittade ut från tältet så fick man sig en välförtjänt belöning innan man kröp ner i sovsäcken för att sova.
http://www.almberg.se/images/solned1.JPGhttp://www.almberg.se/images/solned2.JPG